Hej!
Vi hälsar alla nyinflyttade välkomna och hoppas att ni kommer trivas i området. Det är stor skillnad i området nu från när de första flyttade in. Det är liv och rörelse och nu när försommarljuset ligger på sprider sig det härliga ljudet av ihärdiga hemma-fixare över området.
Vi får tacka alla som kom och hjälpte till på städdagen. Det var så stor uppslutning att våra sopsäckar tog slut, så en extra stjärna i kanten till vår revisor Annika som sprang iväg efter fler säckar.
Glada städare på Vårstädningen
Information
Det här blir ett något långt Påtåkernytt. Vi kommer återkoppla lite från stämman, och passar även på att svara på ett gäng generella frågor som kommit in. Vi märker ett betydligt större intresse från er grannar, och har fått in närmare tvåhundra mail/besök/telefonsamtal sedan stämman. Det är fantastiskt roligt med engagemanget, men vi hinner inte med!
Vi hoppas att alla har förståelse för att det fortfarande tar tid för oss att få visa svar på plats. Många frågor rör ärenden där vi inte har någon erfarenhet, ingen dokumentation och det tar tid att lösa vissa problem. Vi vill att allt ska gå rätt till och vi hoppas att ni har förståelse för att det är ett tidigt-skede-bekymmer som kommer försvinna inom några år.
Är det något allvarligt där ni snabbt behöver komma i kontakt med oss- ring eller kom och knacka på! Är det mindre allvarligt, dra iväg ett sms. Är det ett ärende där ni inte känner att ni har någon större brådska med svaret- maila. Vi läser av våra mail kontinuerligt, men inte dagligen.
Vi har förnyat kontaktuppgifterna på hemsidan, och där står nu även vem som är ansvarig för vilka förvaltningsdelar in området. Vi har skrivit ihop ett välkomstbrev som vi skickar ut till alla så vet vi att alla har fått samma information. Hojta gärna till om ni får en ny granne!
Precis som fjolåret hålls styrelsemöten en gång i månaden med uppehåll för semester i juli, med tätare sammankomster vid behov.
Styrelsen 2015
För er som är nyinflyttade och inte hunnit lära känna oss som tomtar runt i området än kommer här nedan en snabb presentation:
Ordförande- Anneli Lidén– Ansvarar för vägar, diken, skogs- och ängsmarker.
Gått lantbruksskola, jobbat sex säsonger som trädgårdsmästare/parkförvaltare, examen inom miljövetenskap med inriktning naturvård- skrev uppsats för Skogsstyrelsen. Jobbar sedan åtta år inom byggbranschen med grundläggning, schakt, betong och tunnel. Såhär kan det se ut:
Dupasquier, En dag på byggplatsen
Kassör- Peter Widelund– Medlemsregister, fakturering, ekonomi.
It-konsult, egenföretagare. Jobbat med utveckling, programmering och testning.
Sekreterare – Niklas Furberg– Ansvarar för hemsida, kallelser, protokoll och utskick.
Jobbat tio år som Microsoft-programmerare
Ledamot- Johan Onno– Ansvarar för belysning och hastighetsdämpande åtgärder.
Väg- och vattenbyggare. Jobbat som byggledare inom fjärrvärme-kyla för Vattenfall, varit omvärldsbevakare i USA inom områdena bygg/it/energi, teknikkonsult bland annat för Smarta Hem och jobbar idag som utbildare på STF.
Suppleant – Jan Hejra– Ansvarar med Anders för lekplats.
Fotograf- fotograferat allt från riksdagsledamöter till skolbarn och lägenheter. Suttit i styrelser för både bolag och föreningar från och till under tjugo års tid.
Suppleant- Anders Edin– Ansvarar med Janne för lekplats.
Jobbat som uppfinnare och montör på Electrolux, och jobbar sedan tio år som slöjdlärare.
Grönyteskötsel
Vi har nu påbörjat grönyteskötseln för året.
Lekplatsen
Vi gjorde ett nytt försök att så i ängsgräs på lekplatsen under våren, men trots en månad med ihärdigt regnande var det bara ogräsen och ett fåtal grässtrån som tog fart. Det är bara till att sitta lugna i båten och vänta på att gräset ska konkurrera ut de mindre konkurrenskraftiga ogräsen. Ytan kommer att sluta sig på några år. Ni får gärna dra upp tistlar när ni ser dem! Våra lekplatsansvariga Janne och Anders kommer också hålla koll och så i lite frön här och där för att sluta mattan snabbare.
Vi har i år planerat in sex skötselåtgärder på lekplatsen mellan midsommar-oktober, dvs ca var tredje vecka, som vår entreprenör själva får disponera. I skötsel ingår gräsklippning och skötsel av grusytor. Vi ber er boende att inte gå ut och klippa själva- vi kommer få betala för bomkörning till området. Vi räknar med att gå upp på full skötsel (dvs 12 åtgärder mellan april-oktober) till nästa år. Släng inte ut stenar på ytan (det gäller för övrigt all föreningens naturmark), vi står för skador på klippare och slåtteraggregat om något går sönder.
För att uppnå de säkerhetskrav som ställs på lekredskapen på lekplatsen kommer vi enligt normalpraxis ha översyn fyra gånger per år enligt en speciell checklista. Gällande lekredskapen så ska ni givetvis höra av er om något går sönder eller ser ut att hänga löst!
Skogsvård
Vi har tagit ner några granar som stått tokigt till. I väntan på att vi hinner beställa in en förvaltningsplan för våra skogsområden totalt sett låter vi träden ligga kvar. Enligt miljökonsekvensbeskrivningen ska vi verka för att öka mängden död ved i våra skogsområden, vilket ligger i linje med Skogsstyrelsens allmänna rekommendationer. Vi ser inte att träden utgör något hinder för den allmänna rörligheten i området och de ska inte heller utgöra någon säkerhetsrisk där de ligger idag. Ni får höra av er om ni tycker annorlunda så tittar vi på det!
Observera återigen att marklov från kommunen krävs för trädfällning inom nästan hela förvaltningsområdet, och att styrelsens godkännande krävs oavkortat för all trädfällning. Sanktionsavgiften för trädfällning utan marklov är ¼ prisbasbelopp (11 125 sek/träd). Skillnaden mellan träd och buske är att ett träd har en genomgående stam, medan en buske är flerförgrenad från basen. Alltså ska även ungträd (eller sly) godkännas. Enligt ursprungsplanen för området ska vi verka för områden med snårskog.
Ängsmarker
Vi ska snart till att klippa ”bollplanen” på ängen. Ängsmarken ska enligt detaljplanen och anläggningsförrättningen som är registrerad på Lantmäteriet användas just som ängsmark. Förrättningsbeslutet är i vårt fall striktare än detaljplanen. Detaljplanen medger en bollplan på ytan, medan förrättningsbeslutet endast medger skötsel av äng. Frågan om ändrad förrättning var uppe på årsstämman 2014, men stämman beslutade då att inte gå vidare och ändra förrättningen.
Ängen sköts genom att den slås en gång årligen efter att ängsblommorna fröat av sig. Ängsslagning är inplanerad till första halvan av augusti. Bollplanen får vi hålla öppen på nåder, och det gör vi genom en extra slagning i månadsskiftet juni/juli.
Ängsblommorna i fördröjningsmagasinet för dagvatten blommar. Bild tagen 15 juni 2015. Foto Anneli Lidén
Långängen har vi ingen skötsel inplanerad för i år. Vi ser att slytillväxten ökat något och vi kommer ev begära in plockhuggning. Eftersom stora delar av våra diken fortfarande mest påminner om byggutfyllnader, är det möjligt att vi växlar över en del av pengen för diken på att öppna upp en promenadremsa på långängen istället. Med största sannolikhet görs det i så fall i samband med att vi klipper av bollplanen om några veckor.
Johan Onno har tagit tag i motionen gällande färdigställande av övriga gångstråk. Vi kommer titta på samtliga fyra stråk som ligger med i översiktsplanen. Två stråk är idag delvis förberedda. Det ena ligger vid vändplanen mellan Påtåkervägen 18 och 20 och löper ut på grusvägen mot Sjödala och Hemvärnet (finns det någon ”benämning” för det stråket/den backen som börjat användas får ni gärna höra av er), och den andra ligger mittemot lekplatsen.
Häckar, murar och staket
Det dök upp ett önskemål på stämman att styrelsen skulle fastställa ordningsregler för häckar, staket, soptunnor, brevlådor etc. Vi fastställde på senaste styrelsemötet ordningsregler som biläggs det här utskicket och även ligger på hemsidan. Ordningsregler fattar styrelsen själva utan stämmobeslut. Förutom ordningsregler så skickar vi här enligt önskemål med lite tips gällande träd och häckar:
Häckar ska placeras så att de, när de nått sin slutliga storlek, inte sträcker sig utanför era fastighetsgränser. Det gäller både mot väg, allmänning och grannar. Innan ni planterar era häckar bör ni fundera över om de ska vara klippta eller friväxande och läsa på om hur stora växterna blir när de uppnått full storlek.
Klippta häckar
Många klippta häckar kan hållas väldigt smala. Det gäller tex liguster, måbär och avenbok som många gånger hålls nere runt en bredd på 50 cm. En sådan häck planteras således 25 cm innanför fastighetsgräns.
Om ni planterar en häck mot en granne som ni planerar att klippa- glöm inte att ta några decimeters extra marginal så ni kommer åt häcken utan att behöva gå balansgång på er grannes staket om några år!
Friväxande häckar
Många friväxande häckar blir betydligt högre och bredare än man tror när man ser de små plantorna i plantskolan. Även här gäller att ni sätter plantan halva slutbredden innanför tomtgräns
Janne har planterat Thuja Brabant 1 m från tomtgräns
Växt | Slutlig bredd | Planteringsavstånd från fastighetsgräns |
---|---|---|
Brudspirea | 1,5 -2 m | 0,75 -1m |
Hagtorn | 3 – 4 m | 1,5 -2 m |
Prakttry | 3 – 4 m | 1,5 -2 m |
Syren | 3 – 5 m | 1,5 – 2,5 m |
Thuja Brabant | 2-3 m |
Träd
Vad gäller träd ska ni i plantskolan (eller på nätet) efterfråga slutliga kronbredden. Givetvis beror både slutbredd och sluthöjd på vilken sort ni köper, och om växten placeras på en optimal ståndort eller inte. En fuktälskande växt som planteras torrt blir givetvis inte lika stor.
Här nedan är några exempel på standardbredder.
Växt | Kronbredd |
---|---|
Ask | 0,75 -1m |
Blodbok | 20m |
Hägg | 4m |
Hästkastanj | 15m |
Lönn | 15m |
Oxel | 6m |
Rönn | 7m |
Vad gäller trädens placering i förhållande till vägbanan är det viktigaste att rötterna inte tränger ner i dräneringen, eller går upp i bärlagrena och trycker sönder vägbanan. Ett vanligt mått är att trädet är lika stort under jord som det är ovan jord, tänk er en ”vänd krona” under jord. Men det är bara en generell bild, så läs återigen på om det träd ni tänkt köpa.
Vad gäller kronans utskjutande över vägbana gäller siktreglerna enligt PBL-praxis som även är inskrivna i våra ordningsregler, dvs fri körhöjd 4,6 m över körbana resp 3,0 m över gc-bana. Vid utskjutande/överhängande grenar kommer ni ombes beskära träden, eller så kommer styrelsen med försiktighet hjälpa er på traven för allt som inkräktar på samfällighetsmarken.
Trädrötter har orsakat skada på väganläggning.
Vägsamfällighet har hjälpt till med beskärning av gran.
Skador
Vad gäller skador inom området så tror vi att hela diskussionen blivit något överförstorad. Det är inte mycket svårare än att man får betala för det man har haft sönder, inom rimliga gränser. Jämfört med många andra föreningar och det stöd vi har i bland annat Anläggningslagen är vi väldigt snälla (Dvs vi låter era grannar via årsavgiften betala för de skador ni orsakat).
Styrelsen har ända från första året ställt krav där byggherrar/entreprenörer ”tänkt lite tokigt” och orsakat skador på anläggningen. Och det kommer vi fortsätta med. De skador vi ställer krav på orsakas genom någon form av tung anläggning, och kommer inte vara direkt återkommande.
Om ni backade över grannens cykel, skulle ni då knacka på hos er granne och ersätta cykeln? Svaret är givet- Ja, det skulle ni. Ni tar in tungtransporter i området. Ni glömmer lägga ut körplåtar och era entreprenörer knäcker asfaltskanten vid er infart. Ringer ni då och säger till oss i styrelsen? Svaret är..Nej!???
Vad gäller asfaltskador, eller beläggningsskador, tittar vi främst efter knäckningar, rivmärken och sprickbildningar. Skador som kommer att växa om vi inte åtgärdar dem. Vi tittar även efter utökade slitage, där beläggningen skadats ner mot 1,5-2 cm över större ytor. Även de områdena måste åtgärdas inom en relativt snar framtid.
Vi vet att asfalten om några år kommer se ut som ett lapptäcke med lappningar och lagningar, men vi kommer göra vad vi kan för att säkra livslängden och få ner förvaltningskostnaden.
Foton tagna på annat håll. Anneli Lidén.
Diken
Eftersom vi får in många frågor och funderingar gällande diken, dränering och avvattning av tomter har vi har skrivit ihop ett litet PM kring hur dagvattenhanteringen var projekterad i vårt område. Att det inte ser ut som projekterat och att vi som följd av det har flera översvämmade områden med mindre glada fastighetsägare är bara beklagligt. Vi tittar nu på hur vi kan lösa problemet och har kontakt med flera olika instanser.
De alternativ vi spontant står inför är att ”göra om-göra rätt”. Det är inte så många som färdigställt sina uppfarter, det är snabbt gjort att lägga om en uppgrusning eller kapa och lägga om lite asfalt, men desto tråkigare att behöva riva upp en plattsättning. Alternativet är att betala för en omprojektering/genomlysning av befintlig anläggning idag och göra punktinsatser. Oavsett måste vi uppnå full funktion på anläggningen igen, styrelsen kommer ta beslut under tidig höst.
Så länge ber vi er att i möjligaste mån vänta med era uppfarter tills vi är klara. Vi ber er också att inte fylla ut samfällighetens mark och att hålla er innanför er fastighetsgräns. På bilden nedan ser ni i vilket skick entreprenören lämnade väganläggningen. Tomtpinnen syns en bra bit till höger. Området mellan stakkäppen och beläggningskanten är Samfällighetsmark och ska vara anlagt dike. Se även jämförande normalsektion.
Och med de små meningarna får vi önska er alla en glad sommar!
Anneli Lidén
Ordförande