Påtåkernytt 1-2015

Hej,

Vi hälsar alla nytillkomna välkomna till Påtåker och hoppas att vi alla får ett härligt 2015.

Information ang. årsstämma

Årsstämma kommer hållas 23 april 2015. Vi återkommer med kallelse och stämmohandlingar (förvaltningsberättelse, revisionsberättelse, ev. motioner, valberedningens förslag till styrelse 2015 samt utgifts- och inkomststat). Kallelse kommer att ske via den e-mail adress som ni uppgett för styrelsen. Om ni byter adress ber vi er att kontakta oss. Vi ber er även att kontakta oss om ni istället vill ha stämmohandlingarna postade, och vilken utdelningsadress ni då vill ha dem till.

Notera att motioner enligt föreningens stadgar § 15 ska vara styrelsen tillhanda under februari. Vi jobbar på att få ihop en förvaltningsplan som vi kan basera budgeten på. Vi har bl a kontakt med kommunens bygglovsenhet, exploateringskontor samt tekniska förvaltning och Länsstyrelsen samt Skogsstyrelsen för att få till en så korrekt förvaltningsplan som möjligt. De största budgetposterna är vinterväghåll och skötsel av lekplatsen, men även diken, dag- och dränvattensystem, skogs- och ängsallmänningar, belysning, skyltar samt administration ska rymmas. Arbetet kommer fortskrida under 2015 men vi hoppas ha de stora posterna klara för förvaltningsbeslut till stämman.

Vinterväghållning

Senaste veckan har det fallit stora mängder snö och vår entreprenör har haft fullt upp att hålla körbanan fri. Vi är generellt inplanerade för snöröjning på nattskiftet i samband med att industrifastigheter i Okvista underhålls. Tidpunkt varierar beroende på snömängd och styrtider då affärsverksamheterna ska ha full framkomlighet. Som några av er märkte föll vi utom planeringen en natt för några dagar sedan vilket vår entreprenör bett så mycket om ursäkt för. De kom på det själva och var här under förmiddagen samma dag.

När det faller så mycket snö på så kort tid som det gjort nu, är det extra viktigt att samtliga i området håller fritt runt sina fastigheter. Parkera inte bilar längs vägen, dra in era soptunnor innanför fastighetsgränsen och håll vägen fri från upplag. Snöröjarna kommer att ta marginaler för att inte köra sönder något vilket påverkar framkomlighet på gång- och cykelbanor samt körbana. Vi vill även påpeka att samtliga fastighetsägare är ansvariga för att hantera snön på sin tomt, och att det inte är ok att skotta ut snön på samfällighetens mark. För er som fortfarande bygger är ni som Byggherrar ansvariga för era entreprenörer.

Vi för en löpande dialog med vår entreprenör och tar tacksamt emot information om snöröjningen inte fungerar. Men vi ber er att ha förståelse och tålamod om det blir lite trångt på vägarna ibland. Kör försiktigt, håll avstånden och visa ödmjukhet mot era medtrafikanter.

Gemensamt ansvar för anläggningen

Vi har tyvärr en del påkörningsskador och skador på asfalten inom området. I de fall vi får in information eller kan spåra den som orsakat en skada, kommer vi gå ut med ersättningskrav. I de fall skador uppstår som vi inte kan härleda till någon kommer pengar tas ur föreningens underhållsfond. Att rikta och eller byta elskåp, lyktstolpe och skyltar kostar några tusenlappar per skada och vi har idag skador för tiotusentals kronor som vi inte kan härleda. Det är ett tråkigt sätt att använda föreningsavgiften. Använd den rutin för marksyn som antogs vid årsstämman 2014 och som ligger på hemsidan.

Vi vill markera att förutom styrelsens godkännande krävs marklov för trädfällning inom nästan hela samfällighetsområdet. Områden som är undantagna är ex längs vägar och ledningsgator, där akut trädfällning kan behövas. Vi har inom området frötallar och sumpskog som preliminärt inte får röras och som kan vara belagda med höga sanktionsavgifter. Där för vi en dialog med myndigheter och hoppas komma till klarhet inom kort. Om någon utför olovlig trädfällning kommer det oavkortat att anmälas till kommunen. Sanktionsavgiften uppgår till ¼ prisbasbelopp per träd och preskriptionstiden är tio år. Prisbasbeloppet för 2015 är satt till 44 500 sek. Plan för röjning och gallring kommer att tas fram och införlivas i Samfällighetens förvaltningsplan och entreprenör kommer att handlas upp för att utföra jobbet om och när behov finns. Det är med andra ord inte tillåtet att röja och gallra skog på eget bevåg. I övrigt gäller den rutin för trädfällning som antogs vid årsstämman 2014 och som även den ligger på hemsidan.

Prickmark får enligt detaljplan ej bebyggas. Sanktionsavgiften för att uppföra en liten komplementsbyggnad är ¼ prisbasbelopp plus 0,02 prisbasbelopp per m2. Som byggnad räknas även byggnad på hjul om avsikten är permanent uppställning.

Om sanktionsavgifter står att läsa i Plan- och bygglagen samt Plan- och byggförordningen. Vid en anmälan som resulterar i sanktionsavgift kommer kommunen att fakturera Samfälligheten som markägare. Samfälligheten kommer sedan med stöd av Plan- och bygglagen att föra kostnaden vidare till den som utfört den olovliga handlingen.

Från sumpskogen inom Samfällighetens södra område går ett avrinningsdike ner till fördröjningsmagasinet vid ängen (märkt g1 på detaljplan). Diket ligger inom prickmark och får inte återfyllas. Riktad information kommer att gå ut till berörda fastighetsägare inom kort.

Övrigt

Vi har inte hunnit med att skriva ner några ordningsregler än. Men för trevnadens skull ber vi så länge alla hundägare att plocka upp efter sina hundar. Har ni hundarna springa löst får ni ha koll på att de inte springer in på grannfastigheter eller föreningsmark och utför sina behov.

När ni sitter och planerar vårens projekt- glöm inte bort att vi har 10% rabatt på Vallentuna Byggvaror!

Med det önskar vi er alla en fortsatt trevlig vinter!

Anneli Lidén
Ordförande
Påtåker Samfällighetsförening